Thursday, September 20, 2012

Thanks ustazah..Semua persoalan yang bermain di ruang legar otak aku semua ustazah dah jawabkan... Aku rasa sangat tenang bila ustazah sendiri yang jawab semua soalan aku...

Antara jawapan yang aku peroleh ( tak perlu tahu apa soalan yang aku tanya jawapan tu dah memberi manfaat kepada semua aku rasa.) :

".. WAJIB selagi tak melanggar syariat tapi hati - hati dengan tipuan dunia.."

" ..Itu bukti kekuatan iman kita.. kalau betul nak tolong kita tak kan kisah apa kata orang... Selagi kita masih memikirkan orang kata bermakna iman kita masih lemah, kita masih ada riak iaitu buat untuk pujian manusia.."

" ..Yang penting kita jaga hati kita, jangan rasa bangga sebab kita di 'pilih', rasa malu dengan Allah sebab Allah datangkan orang dalam keadaan kita sendiri pun tak sekuat mana, rasa ini sebagai amanah dari Allah, gantung harapan agar Allah bantu.. dan yakin bahawa yang merubah dia bukan kita tapi ALLAH.."

"... Boleh jadi baik.. tapi jangan sampai orang mempergunakan kita.. sesekali tak salah kita main tarik tali.. biarkan dia kendali diri dia sendiri di saat kita ada tugasan wajib yang perlu di selesaikan.. kalau benar dia mahu berubah, dia perlu ada kekuatan sebab kita tak akan selamanya bersama dia.."

"... Saya tahu tu, sebab ustazah kenal awak.. seperti kata pepatah buat baik biar berpada, tapi jangan tak buat langsung... tolonglah orang, dia nak berubah bantu dia.. banyak pahala dapat.. tapi ingat ujian pun berat... kalau sampai satu tahap awak terasa di pergunakan, istikarah minta Allah bagi petunjuk.."

Terima kasih ustazah sebab selama ni bagi saya nasihat yang berguna untuk saya.. saya sangat sayang akan ustazah dan cikgu saya yang lain.. walaupun saya bekas pelajar sekolah tapi cikgu dan ustazah tak jemu bagi saya nasihat dan tunjuk ajar kepada saya agar menjadi manusia yang berguna..

No comments:

Post a Comment

You Might Also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...